O odżywianiu

Dziś uczniowie klas młodszych byli prawdziwymi naukowcami. Wzięli  udział w zajęciach dotyczących tematyki żywieniowej. Na modelu człowieka  dzieci zobaczyły jak wyglądają poszczególne elementy układu pokarmowego oraz co dzieje się z jedzeniem, które trafia do ich brzuszków. Dowiedziały się, dlaczego tak ważne jest unikanie nadmiernej ilości cukrów oraz żywności przetworzonej. Podczas wspólnej zabawy naśladowały pracę układu pokarmowego.  Przekazywały do mózgu witaminy  i minerały pochodzące z pożywienia. Stworzyły też  model błony śluzowej i  sprawdziły jak łatwo ją uszkodzić stosując nieprawidłową dietę. Zajęcia z innej, nowej dla dzieci perspektywy uświadomiły,   jak ważne jest   prawidłowe żywienie w wieku szkolnym.  Codzienne wybory kształtują nawyki, które rzutują nie tylko na wiek dziecięcy, ale i całe życie człowieka.